Vad är Funktionell träning?
Funktionell träning är ett styrke och konditionsprogram byggt på ständigt varierade funktionella rörelser utförda under hög intensitet.

Varierat
Visst är det roligt att inte behöva gneta med samma övningar eller pass vecka efter vecka? Tänk att få lära sig nya saker. Genom att ständigt variera, utnyttjar vi kroppens förunderliga förmåga att anpassa sig. Routine is the enemy! Därför finns det inget ”samma” , utan vi byter ut eller förändrar komponenter från pass till pass. Det kan vara allt ifrån övningar, antal repetitioner, vikt, antal intervaller, ordning och/eller tid m.m.

Funktionellt
Funktionella övningar ställer högre krav på hela vår rörelseapparat och har en tydligare relevans i det vi gör i vardagen. Balans, smidighet, koordination och precision tränas förutom styrka och kondition. Utan dessa egenskaper, spelare det ju ingen roll hur ”starka” vi är, eller hur? Vår ambition är att göra er starka på riktigt!

Hög intensitet
Med den här typen av träning får vi flera positiva effekter. Det är i den här ”zonen” vi kan bli starka OCH uthålliga. Samtidigt kickar det igång ämnesomsättningen rejält!

Skador?
Jo, vi jobbar hårt, vi utmanar oss. På Svea jobbar vi ständigt med de här frågorna och vi kommunicerar också ut till våra medlemmar hur viktigt det är att utgå från sig själv och sin kropp. Vi har lärt oss mycket på vår resa och det förmedlar vi genom att ha en helhetssyn på träningen. Det går inte att undvika skador helt och hållet när man vill träna hårt, men vi minimerar riskerna genom att ta frågan på allvar.


Text lånad och modifierad, från CrossFit Solid